Domeinen

Fysiek domein

Doel 7.1.1 Gebiedsopgaven

Inwoners hebben bij gebiedsopgaven positie aan de voorkant, weten zich partner bij de uitvoering ervan en krijgen mogelijkheden voor vernieuwende maatschappelijke initiatieven

Beschrijving doel (tekst uit Begroting 2022)

Er schuilt veel kracht in de stad en zijn inwoners. Die kracht willen we verder aanboren door gebiedsgericht te werken in een initiatiefrijk Zwolle. Gebiedsgericht werken staat voor het slim verbinden van de leefwereld en de  ‘energie’ in gebieden met de opgaven voor de stad , wijk of buurt om zo waarde toe te voegen aan het gebied. Het uitgangspunt daarbij is: wat heeft een gebied nodig. Inwoners van Zwolle moeten er van overtuigd zijn dat hun inzet voor de publieke zaak er toe doet en het verschil kan maken.
Voorwaarde voor een effectieve samenwerking is dat bewoners   vertrouwen hebben  in de samenwerking. De principes van gebiedsgericht werken spelen hierbij een grote rol zoals  het meer gemeenschappelijk maken van opgaven in de wijk, door beter van buiten naar binnen te redeneren en als gemeente ons meer rekenschap te geven van de vraagstukken die in de wijken leven.
Daarbij maken we zichtbaar dat we differentiëren en maatwerk inzetten. Het faciliteren van de positieve dynamiek in wijken staat voorop. Hierbij zetten we instrumenten in als Start voor de Start en gericht datagebruik via onder meer Buurt voor Buurt . Bij het organiseren van participatieprocessen maken we gebruik van leefstijlgegevens.

Wat betreft de participatie met onze inwoners hebben we het afgelopen jaar gewerkt aan effectieve samenwerkingsstructuren. Tijdens de coronatjjd heeft ons dit geholpen bij het zicht houden op de effecten van de maatregelen op de leefbaarheid in wijken en buurten. Ook het (online) platform MijnWijk.zwolle.nl is een mooi voorbeeld om de samenwerking te versterken. Het platform biedt inwoners de kans om samen met hun buren, (wijk)medewerkers van de gemeente en andere belanghebbenden hun initiatieven ten uitvoer te brengen.  
Vanuit de Omgevingsvisie, met als realisatiestrategie  “we doen het samen”, willen we hier een verdere impuls aan geven. Participatie is, in lijn met de Omgevingswet die in 2022 van kracht wordt, een belangrijk onderdeel van het proces om opgaven aan te pakken. Dit betekent dat het gesprek voor een ontwikkeling in een gebied vroegtijdig wordt gestart en  dat belangen, ideeën, wensen en behoeften in beeld zijn gebracht voordat besluiten worden genomen. Het eerder genoemde Start voor de Start en maar ook gebiedsprofielen helpen ons daarbij. De komende tijd werken we dit verder uit.
De wijkstructuren bieden ook  handvatten voor opgaven binnen de hervormingsagenda (oa. collectivisering, van beschermd wonen naar beschermd thuis).. Het streven is te komen tot gezonde stadsdelen waarbij inwoners niet alleen fysiek, maar ook mentaal en sociaal maatschappelijk welzijn ervaren. Inwoners zijn dan in staat zoveel mogelijk regie over hun eigen leven te voeren, sociale veerkracht te ontwikkelen en bijdrage te leveren aan de buurt- of wijksamenleving.

Toelichting op realisatie doel

Algemeen:
De samenwerking tussen gemeente en organisaties hebben we inzichtelijke gemaakt, afgestemd tussen de stadsdelen en verder versterkt. We werken met een vaste structuur waarin afstemming plaatsvindt over de wijkopgaven, de initiatieven van inwoners en de actualiteit in de wijk met de vaste samenwerkingspartners in de wijk. We zijn gestart meer structuur te brengen in de onderlinge afstemming over subsidieaanvragen en het formuleren van wijkopgaven.
Om eigen initiatief te stimuleren hebben we de bewonersbudgetten weer eens nadrukkelijk in de etalage gezet. De initiatieven van inwoners kunnen een bijdrage leveren aan de doelen die de gemeente stelt en een vliegwiel zijn voor veranderingen in de wijk. We proberen dan ook de verbanden tussen opgaven waar de stad voor staat en initiatieven die inwoners hebben steeds meer met elkaar te verbinden.
Dat is nodig want we zien de interesse voor inwoners om zelf initiatief te nemen, met name in de buitenruimte maar ook op gebied van bijvoorbeeld de energietransitie, steeds meer toenemen. Bewoners organiseren zich, vormen en mening en willen participeren. En bewoners nemen ook verantwoordelijkheid. Zo zijn er ook in 2022 weer adopties van gemeentelijke gronden opgestart. Er is behoefte aan meer groenbeleving, spelen en ontmoeting door de gehele stad.

Criteria (tekst uit begroting 2022)

Inwoners hebben bij gebiedsopgaven positie aan de voorkant, weten zich partner bij de uitvoering ervan en krijgen mogelijkheden voor vernieuwende maatschappelijke initiatieven, zodanig dat:

  • Inwoners bij de start van een maatschappelijke  of ruimtelijke ontwikkeling zeggenschap ervaren
  • Inwoners en in het gebied actieve organisaties zich herkennen in de geformuleerde opgaven, vastgelegd in gebiedsagenda’s
  • Het maatschappelijk ondernemerschap van inwoners wordt gestimuleerd tot het ontwikkelen van innovatieve werkwijzen voor de opgaven waar onze stad voor staat.
  • Er samenwerking ontstaat tussen inwoners en in het gebied actieve organisaties om gezamenlijk met kansen en problemen in de wijk aan de slag te gaan.
  • De sociale cohesie in de wijk wordt vergroot
  • Inwoners tevreden zijn over de aanpak van veiligheids- en leefbaarheidsopgaven in de wijk door de gemeente.

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

Monique Schuttenbeld

Activiteiten (tekst uit Begroting 2022)

  • Gebiedsregie: organiseren en bewaken van de uitvoering van de gebiedsopgaven  en organiseren van interventies bij probleemsituaties en kansen.
  • Het neerzetten van een basiscyclus rondom het Buurt-voor-Buurt onderzoek als basis voor het  twee jaarlijks bepalen en actualiseren van gebiedsopgaven.
  • Het opstellen van gebiedsprofielen die in één opslag duidelijkheid geven over de aard en kenmerken van een logisch afgebakend gebied.
  • Het stimuleren van (kleinschalige) leefbaarheidsinitiatieven van bewoners o.a.  via het budget “Premie op Actie”. MijnWijk is hierbij een belangrijk digitaal platform
  • Wijkservicepunten: Door middel van wijkservicepunten (op stadsdeelniveau) zijn we makkelijk toegankelijk voor bewoners en in de wijk actieve organisaties.
  • Loketfunctie maatschappelijke (vernieuwende) initiatieven.
  • Inzetten van Stimuleringsfonds Initiatiefrijk Zwolle.
  • Stinspark
  • Integrale gebiedsaanpak Holtenbroek (kleurrijk Holtenbroek)

Toelichting realisatie activiteiten

Stadsdeel Midden
In stadsdeel Midden is in lijn met de verschillende wijkopgaven verdere invulling gegeven het verhogen van de leefbaarheid middels verschillende initiatieven, met name in Assendorp en de Kamperpoort is hier veel aandacht voor geweest. De drie uitvoeringsteams binnenstad, Kamperpoort en Assendorp, bestaande uit verschillende interne en externe partners, hebben met name focus gehad op het thema jeugd en leefbaarheid in de straat. Een multidisciplinair team is gekomen tot een structurele aanpak van de overlastgevende hotspots in het Stadshart, zowel aan de repressieve als preventieve kant. En wat begon met een ode aan de binnenstad tijdens een wandeling, groeide uit in een fantastisch initiatief met meerdere projecten. Onder de noemer ‘Stad, ik ben thuis’ zijn  de projecten afgerond waaronder een mozaïeken bank en een Zwols lied met daarbij horende videoclip.
Vanuit het wijkmanagement is er veel aandacht geweest voor de gebieden waar grotere gebiedsontwikkelingen plaatsvinden om de overlast te minimaliseren en de leefbaarheid en toegankelijkheid te waarborgen, dit mede door het organiseren van klankbord-groepen.
In de wijk Assendorp zijn diverse vergroeningsinitiatieven gerealiseerd. Daarnaast is er een start gemaakt met een groter vergroeningsinitiatief aan de Molendwarstraat.
Bij de contacten over kansen voor vergroening, energie, mobiliteit, duurzaamheid en milieu voor de wijk wordt gewezen op de mogelijkheid om de wijkorganisatie ‘50 tinten groen’  (Assendorpers verduurzamen samen) te benaderen voor hulp en ondersteuning.
In de Kamperpoort  is de werkgroep GroenePoort is zeer actief om de buurt verder te vergroenen.

Stadsdeel Oost
In stadsdeel Oost gaat de meeste aandacht naar de buurten in de wijk Diezerpoort en Wipstrik Zuid waarbij de focus ligt op het vergroten van de sociale stabiliteit en veiligheid dan wel het vasthouden van de positieve lijn. Goede ontmoetingsvoorzieningen en weefplekken zijn daarin van groot belang. In Dieze-Oost heeft dit o.a. geleid tot een mooie dierenweide Dieze-Oost en een experiment Bewonerswerkplaats; in de Zeeheldenbuurt krijgt wijkcentrum Bestevaer ondersteuning bij o.a. programmabeheer en bij het onderhoud van de speeltuin.
Daarnaast vragen de renovaties, verschillende nieuwbouwontwikkelingen en grotere gebiedsontwikkelingen (Oosterenk, Noorderkwartier) de nodige aandacht, met name gericht op inbrengen en waarborgen van het wijkperspectief en bewonersparticipatie. In een hoog stedelijk gebied voelen bewoners van de Diezerpoort direct de effecten van veranderingen in hun woonomgeving. Bewoners zien hun vertrouwde buitenruimte veranderen in uiterlijk en gebruik (kinderen kunnen niet meer buitenspelen, parkeerruimte wordt minder)
Diezerpoort
Onze inzet in 2022 was verder vooral gericht op buurtgesprekken en onderzoek welke interventies nodig zijn om grip te krijgen. Voorbeelden zijn parkeeroverlast in de Van Ummenstraat, overlastgevende groepsvorming in de Thomas a Kempisstraat, parkeeroverlast in de Indische Buurt en Pelmolenstraat door winkelend publiek van de Thomas a Kempisstraat/Vechtstraat. De contacten uit de buurtinitiatieven helpen ons met signaleren en de juiste interventies op te pakken.    
Wipstrik  
In de Wipstrik  worden steeds meer mensen bewust van de gevolgen van het ontbreken van voldoende groen. In deze vooroorlogse en jaren-60 wijk is weinig groen en in sommige straten veel verharding. Betje Wolffstraat, Scharten Antinkstraat, Van Galenstraat, Cornelis Houtmanstraat, Herfterweg en Brederostraat slaan de handen in elkaar en gaan met hun buren aan de slag. MijnWijk laat zien hoeveel Buurtkracht hier in de straten zit. Tegelijkertijd zijn er ook spanningen, maar de contacten van een buurtinitiatief zijn van grote waarde om hier mee samen aan de slag te gaan.   
Berkum
In Berkum hebben de bewoners van de Hazelaarlaan verharding verwisseld voor groen en gaan 3 enthousiaste wijkbewoners adoptie van de buitenruimte promoten. Basisschool De Duyvenkamp is pro-actief om de chaotische verkeerssituatie onder controle te krijgen en zoekt de samenwerking met ouders, wijkregisseur en wijkagent.
Wijthmen
Samen met inwoners uit Wijthmen wordt gewerkt aan de actualisatie van het dorpsplan. Door corona en personele wijzigingen heeft dit wat vertraging opgelopen. Vaststelling is nu voorzien voor 2023.

Stadsdeel West
Stadshagen:
Het afgelopen jaar is voor het versterken van de veiligheid en onderlinge betrokkenheid vooral ingezet met acties op de buurten Breecamp en Breezicht. Zo is samen met bewoners weer een nieuwe impuls gegeven aan Whatsapp-buurtpreventie. Het ervaren gebrek aan voorzieningen vangen we op door te experimenteren met de sportkantine van voetbalclub CSV’28 als buurthuis. Tegelijkertijd is de buitenruimte verder ontwikkeld en met financiële ondersteuning vanuit Initiatiefrijk Zwolle is een calisthenicspark geopend.
Samen met de organisaties die actief zijn in de wijk is een welkomstpakket voor nieuwe inwoners ontwikkeld. Door inwoners te informeren en uit te nodigen om mee te doen raken ze eerder betrokken. De welkomstpakketten worden door de corporaties in samenwerking met Travers Welzijn verstrekt aan nieuwe inwoners.
Ook als onderdeel van de onderlinge betrokkenheid hebben we ’25 jaar Stadshagen’ met alle organisaties uitgebreid gevierd. Met allerlei activiteiten hebben we kinderen, jongeren en ouderen bij elkaar gebracht. Het platform MijnWijk draagt daar ook aan bij. Een mooi voorbeeld is de start van de WijKwekerij aan de Moutmolen. De initiatiefnemers kunnen tijdelijk op dit stuk grond aan de slag met het concept van een kwekerij en plantenasiel waar bewoners zowel groen kunnen halen als brengen.
Westenholte:
Het co-creatieproject herinrichting Stinspark is uitgewerkt en van start gegaan. Samen met bewoners, overheden en organisaties is opgetrokken in de planvorming.
Met de herinrichting komt de Cultuurschuur als tijdelijke ontmoetingsplek te vervallen. Met SportService Zwolle wordt nagedacht over het verbeteren van de buurthuisfunctie in Het Anker.
Op het gebied van verduurzaming is Buurzaam Westenholte opgericht. Met subsidie van gemeente en provincie werken bewoners aan een groene en energiezuinige wijk.
Spoolde:
In Spoolde werken de bewoners samen aan een gebiedsvisie als uitwerking van de Omgevingsvisie. Ook hier kiezen we voor een proces van co-creatie waarbij de gemeente op gelijke voet participeert met inwoners om gezamenlijk tot een uitwerking te komen.
Op het gebied van initiatieven is de vervanging van de speeltuin door natuurlijk spelen een mooi voorbeeld om te noemen. Een groep Spooldenaren werkt hard aan dit omvangrijke initiatief waarvan de uitvoer in 2023 zal plaatsvinden

Stadsdeel Noord
Holtenbroek
In Holtenbroek is in 2022 het convenant voor de gezamenlijke inzet voor de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid van de wijk opnieuw bekrachtigd. De gemeente, woningbouwcorporaties, politie en TraversWelzijn hebben het convenant met 4 jaar verlengd. Er is een start gemaakt met het actief betrekken van bewoners bij de warmtetransitie en verduurzamingsmaatregelen.
Langs de Händellaan is een mooi lang bloemenlint ontstaan. In deze straat was al eerder een bewonersinitiatief gerealiseerd op een stuk waar voorheen gras was. Ander huizenblokken waren zo enthousiast over de vrolijkheid en gezelligheid die het gaf, dat ze dit voorbeeld hebben gekopieerd. Dit resulteerde in twee nieuwe initiatieven van twee huizenblokken die afgelopen jaar zijn aangepakt
In de Nicolaihof hebben bewoners een mooi plan gemaakt met o.a. geveltuinen, adoptievakken en een adoptiebak. Afgelopen jaar is tijdens burendag alles gerealiseerd, samen met zo’n 10-12 actieve bewoners. Ze houden nu alles zelf netje bij en hebben alweer nieuw plannen, waaronder een waterpomp.
Aalanden
De Stichting Wijkcentrum Aalanden heeft met medewerking van wijkmanagement Noord een huisvestingsplan  “Droom van de Aalanden” opgesteld. Daarin zijn de wensen en ideeën opgenomen waaraan een nieuw wijkcentrum moet voldoen. Dit is gedaan om input te leveren in de discussie voor mogelijke toekomstige gebiedsontwikkeling waarbij ook het Meandercollege en het winkelcentrum in combinatie met woningbouwontwikkelaars wordt betrokken.
Wat begon met een idee van een bewoners op Slingerbeek 7, meer vergroening en minder stenen, zorgde er al snel voor dat vier andere adressen in de straat ook werden meegenomen.
Haerst-Tolhuislanden
Voor dit gebied zijn vanuit diverse beleidsvelden vergaande toekomstplannen met bijbehorende ruimteclaims die op elkaar afgestemd moeten worden. De actieve bewoners worden hierbij betrokken en actief ondersteund in het participatieproces. Er is in samenwerking met de provincie, omliggende gemeenten en actieve bewonersgroepen een start gemaakt voor het opstellen van een gebiedsvisie.

Stadsdeel Zuid
In stadsdeel Zwolle-Zuid is verder invulling gegeven aan de wijkopgaven door de wijkaccommodaties te versterken na de stagnatie vanwege de coronamaatregelen in de jaren ervoor. Zo is met en door voetbalvereniging ZAC een toekomstvisie ontwikkeld op een bredere maatschappelijke waarde voor de club en sportpark Jo van Marle. De planvorming voor en met de partners in wijkcentrum De Pol en de naastgelegen Stadkamer, inclusief bewonersparticipatie, om te komen tot een ‘bruisend maatschappelijk hart’ is financieel gehonoreerd met de gevraagde investering.
Na jarenlange ad-hoc invulling is met twee wijkregisseurs sinds begin 2022 het wijkteam weer op functioneel niveau, met daardoor extra inzetmogelijkheden voor bewonersinitiatieven.
Zo hebben we samen met ouders van kinderen met een beperking, buurtbewoners en Toegankelijk Zwolle in Zwolle-Zuid 2 speeltuinen aangepast zodat kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen.
In de Gerenlanden zijn een aantal straten (Ulgerkamp) die behoorlijk versteend zijn en waar weinig te geen groen aanwezig is, samen met buurtbewoners maximaal vergroend. Ook is ervoor gezorgd dat er beplanting is toegevoegd die bijdraagt aan de biodiversiteit. Verder voeren we in deze buurten het gesprek en maken we bewoners bewust van het belang van je straat klimaat-robuust inrichten.
In de Scheppinckmate hebben 14 huishoudens een grote groenstrook tussen de woningen opnieuw ingericht en geadopteerd. Dit geeft de buurt een enorme boost op gebied van sociale cohesie. Samen tuinieren, elkaar regelmatig elkaar spreken zorgt voor noaberschap in deze buurt.
Samen met de basisscholen Talentum, Zuidster en Marshof is een project gestart gericht op het beperken van hondenpoep. In ruil voor een aantal buitenspeel-attributen hebben kinderen hondendrollen gemarkeerd in en bij openbare speelplaatsen.
Er is een buurtschouw georganiseerd in de Wolthuismarke samen met partners Travers, politie, corporaties en Sociaal Wijkteam. Bewoners is gevraagd naar hun ideeën voor de wijk. Dit heeft onder andere geresulteerd in de aanleg van een voetbalveld met haag, waarbij de haag wordt onderhouden door bewoners
Samen met Plaatselijk Belang Windesheim is een bewonersenquête rondom het thema wonen gehouden en daaropvolgend een begin gemaakt met het proces om te komen tot een dorpsgesprek over wonen en leefbaarheid.”

Initiatiefrijk Zwolle
Bijdragen zijn gegaan naar een calisthenicspark in Stadshagen, Gooitz t.b.v. project kijken naar verkeer door ogen van kinderen en projecten, voortvloeiend uit de Ideeënmarkt van de gemeenteraad.

Financieel overzicht doel

Baten en lasten

Lasten

Baten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Saldo

Vastgestelde begroting

2.322.161

0

7.233

0

+ mutaties projecten

13.021

0

0

13.021

+ begrotingswijzigingen

494.412

60.000

0

297.653

Begroting t/m december

2.829.594

60.000

7.233

310.674

- Jaarrekening

2.649.428

24.765

84.251

226.894

Resultaat doel Gebiedopgaven

180.166

-35.235

-77.018

-83.780

Saldo

-15.867

In onderstaand overzicht wordt op doelniveau de volgende informatie gepresenteerd:

  • De totaalbedragen die door de raad beschikbaar zijn gesteld voor 2022, opgedeeld naar:
    • Vastgestelde begroting 
    • Begrote kredieten die in 2022 via exploitatie worden verantwoord
    • Vastgestelde begrotingswijzigingen
  • De jaarrekeningcijfers
  • Het voordelige (+) of nadelige (-) resultaat ten opzichte van de begrote bedragen

Financiële toelichting activiteiten (verschillenanalyse)

De lasten laten een voordelig saldo zien van € 180.166. Omdat de baten een nadelig saldo van € 35.235 hebben en er € 77.018 meer wordt toegevoegd aan de reserves en € 83.779 minder onttrokken wordt uit de reserves, wordt een nadelig resultaat van € 15.866 gerealiseerd.

Dit resultaat komt als volgt tot stand:

  • Het nadelig resultaat wordt veroorzaakt door enkele kleinere verschillen met een voordeel van € 12.136 op de lasten, een nadeel van € 35.235 op de baten en een voordeel van € 7.233 door een lagere toevoeging aan de reserves.  
  • Op het incidentele budget zijn niet alle middelen besteed. Dit budget wordt of blijft gereserveerd in de reserve nutvw-fysiek voor de uitvoering in 2023. Hierdoor zijn de toevoegingen aan de reserve hoger of de onttrekkingen lager. Per saldo ontstaat op deze incidentele budgetten geen resultaat:
    • Op het incidentele budget 2022 zijn de kosten € 84.251 lager in verband met werkzaamheden die doorlopen en worden afgerond in 2023. Dit budget is toegevoegd aan de reserve nutvw-fysiek, waardoor de toevoeging aan de reserve € 84.251 hoger is.
    • Op de overlopende posten uit 2021 is € 48.779 minder besteed. Dit bedrag is niet onttrokken aan de reserve nutvw-fysiek waardoor de onttrekkingen aan de reserves eveneens € 48.779 lager is. Omdat de werkzaamheden in 2022 zijn afgerond, valt het saldo valt vrij binnen programma 10 ten gunste van de algemene middelen. Tegenover het nadeel op dit doel staat dus een voordeel op doel 10.1.1.
    • Op het incidentele budget van € 50.000 voor het stimuleringsfonds Initiatiefrijk Zwolle is € 35.000 minder uitgegeven. Daardoor is eveneens € 35.000 minder onttrokken aan de reserve nutvw-fysiek. Dit bedrag blijft beschikbaar voor 2023. De gereserveerde middelen uit 2021 van € 48.500 zijn overigens in 2022 geheel besteed aan bewonersinitiatieven, conform besluit Berap 2022-1.

Toelichting realisatie kredieten

Diezerpoort Sociaal
De uitkomsten van een experiment met de bewonerswerkplaats in het voormalige gebouw van muziekvereniging Voorwaarts bieden perspectief voor een doorontwikkeling naar een meer definitieve vorm. Dit wordt in samenhang met De samenhang met het Programma Maatschappelijke Voorzieningen opgepakt. De bewonerswerkplaats biedt ook kansen voor een goede 'landing' in de wijk vanuit de beweging 'van beschermd wonen naar beschermd thuis'.
Met de realisatie van de bewonerswerkplaats zal het project Diezerpoort sociaal tot een afronding komen.

Kleurrijk Holtenbroek
In 2022 is het budget Kleurrijk Holtenbroek ingezet voor de betaling van herinrichting openbaar groen in de omgeving van de flats langs de Palestrinalaan. Daarbij is ook de stadsboer ingezet voor begeleiding van de bewoners.

Project

Omvang krediet tot en met 2022

Gerealiseerd tot en met 2021

Bestedingen 2022

Restantkrediet
31 december 2022

Diezerpoort, Sociaal

1.134.394

892.204

9.062

233.128

Werkplan kleurrijk Holtenbroek

120.282

83.587

4.355

32.340

Totaal

1.254.676

975.791

13.417

265.468

In onderstaand overzicht wordt voor dit doel inzicht gegeven in de financiële stand van zaken van (meerjarige) kredieten die  de Raad tot en met 2022 beschikbaar heeft gesteld.

De reeds verwerkte afzonderlijke kredietmutaties per doel worden gepresenteerd in het overzicht restantkredieten .

Financiële toelichting kredieten

Deze pagina is gebouwd op 07/17/2023 16:37:08 met de export van 07/17/2023 16:11:27