Domeinen

Sociaal domein

Doel 4.3.1 Schuldenpreventie

We krijgen mensen met schulden en kans op schulden in zo'n vroeg mogelijk stadium in beeld en ondersteunen deze mensen daarbij

Beschrijving doel (tekst uit Begroting 2022)

Wij streven naar een schuldenvrije toekomst voor alle inwoners. We zijn een sociale stad. Dit streven kunnen we onder andere realiseren door financiële problemen en problematische schulden te voorkomen. We maken daarbij gebruik van verschillende hulpmiddelen en partners in de stad.  We organiseren preventie dicht bij de inwoner door financiële inloopspreekuren in elke wijk. We subsidiëren De Kern, Wijz, Schuldhulpmaatje en Humanitas om schulden te voorkomen door hulp bij de thuisadministratie. Als onderdeel van de Begroting 2022 wordt ter uitvoering van dit doel voorgesteld om in te stemmen met 2 bestedingsvoorstellen (formatie Op Orde en formatie voor vroegsignalering). Deze bestedingsvoorstellen betreft ten eerste de structurele uitbreiding van de spreekuren van Sociaal Raadslieden in de wijk c.q. voor elk Wijkteam. In de tweede Instantie gaat het om het outreachend werken aan vroegsignalering door het SWT. Dit is per 1 januari 2021 een wettelijke taak door wijziging van de wet gemeentelijke Schuldhulpverlening.

Een belangrijk preventiemiddel is de inzet van budgetbeheer. Sommige mensen hebben onvoldoende vaardigheden op het terrein van financieel beheer bijvoorbeeld statushouders. Zij kunnen zich deze vaardigheden ook niet direct aanleren. Een tweede preventiemiddel zijn de financiële spreekuren die openstaan voor studenten van Deltion en Windesheim.
Nog een ander middel is het gebruik van de signalen die bij de gemeente binnenkomen over achterstanden in betalingen die inwoners bij meerdere instellingen hebben, de zogenaamde vroegsignalering (voorheen Vindplaats Schulden).
Tevens hopen we in de loop 2022-2023 op resultaten van het (verbrede) perspectieffonds waarbij mensen met beginnende schulden snel, eenvoudig en efficiënt worden geholpen. De gemeente biedt de mogelijkheid om de schulden van inwoners over te nemen. Met analyse van de beginnende schuldensituatie wordt een problematische schuldensituatie voorkomen. We streven naar verbreding van het fonds. Vooralsnog wordt niet voorgesteld om extra middelen te voteren.

Toelichting op realisatie doel

We hebben in 2022 hard gewerkt aan het beperken van de geldzorgen van onze inwoners. Wij geven prioriteit aan preventie. We hebben geïnvesteerd in het vergroten van de financiële kennis van leerlingen op de basisschool en van jongeren.. Voorbeelden hiervan zijn “Week van het geld”, online platform Geldplan, felicitatiekaarten aan bijna-18-jarigen, gastlessen, financieel spreekuren op scholen, enzovoort.
Zwolle is een van de eerste gemeenten die werkt met de vroegtijdige signalen van verschillende schuldeisers. Daarvoor werden convenanten aangegaan met mogelijke schuldeisers waaronder de lokale woningbouwverenigingen. Het team Schulddienstverlening werkt met Ris Vroeg Eropaf. Een systeem waarin alle achterstandssignalen van vastenlastenpartners maandelijks wordt geregistreerd en op basis waarvan aan de inwoner met een achterstandsmelding een aanbod voor hulp wordt gedaan. Het aantal schuldeisers dat op het systeem is aangesloten groeit nog maandelijks.
De rijksoverheid is de systeemverantwoordelijke voor het schuldenbeleid. In die hoedanigheid probeert zij mensen te beschermen tegen riskante leningen en onverantwoorde incassoacties. Denk daarbij aan de wet vereenvoudiging beslagvrije voet.

Criteria (tekst uit begroting 2022)

We krijgen mensen met schulden en kans op schulden in zo'n vroeg mogelijk stadium in beeld en ondersteunen deze mensen daarbij, zodanig dat:

  • Uitgaven weer in evenwicht komen met het inkomen.
  • We de signalen van partners over financiële achterstanden van inwoners gebruiken om zo vroeg mogelijk schulden te kunnen signaleren.
  • Minder mensen in een schuldencrisissituatie terecht komen.
  • Lichte ondersteuning kan volstaan en escalatie naar zware ondersteuning zoals beschermingsbewind verminderd wordt.
  • Minder mensen terechtkomen in langdurige trajecten voor schuldregeling of financieel beheer.
  • Een neerwaartse spiraal van schulden en sociale problematiek voorkomen wordt.
  • Schuldenaren meer kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven.
  • Voormalige problematische schuldenaren, mede dankzij nazorg, niet opnieuw in de schulden komen.

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen

Activiteiten (tekst uit Begroting 2022)

  • We geven voorlichting aan onze partners in de stad over schuldpreventie en financiële zelfredzaamheid.
  • We organiseren voorlichting aan studenten in de stad over inkomen, uitgaven en schulden, en stimuleren het financieel spreekuur voor studenten.
  • We organiseren bijeenkomsten over schuldpreventie en inkomensondersteuning. Elk Sociaal Wijkteam kent daarnaast een spreekuur.
  • We gaan samen met partners in de stad schuldenaren vroegtijdig opsporen door vergelijking van achterstanden in betalingen.
  • We bieden tijdelijk budgetbeheer voor stabilisatie van de uitgaven.
  • We bieden passende ondersteuning aan wie niet financieel zelfredzaam is.
  • We bieden een alternatief voor beschermingsbewind waar het kan, vragen partners om bewind op zich te nemen of we voeren beschermingsbewind zelf uit waar het moet.
  • In geval mensen toch in een schuldencrisissituatie komen, gaan we direct de situatie stabiliseren om verder maatschappelijke afbreuk te voorkomen.

Toelichting realisatie activiteiten

  • Wethouder Van Willigen opende de Week van het Geld op een basisschool in Zwolle.
  • Deltion hield samen met het sociaal raadslieden een financieel spreekuur voor studenten.
  • Bij meerdere achterstanden binnen een huishouden ondernam het Swt gerichte actie·(aanpak vroegsignalering).

Financieel overzicht doel

In onderstaand overzicht wordt op doelniveau de volgende informatie gepresenteerd:

  • De totaalbedragen die door de raad beschikbaar zijn gesteld voor 2022, opgedeeld naar:
    • Vastgestelde begroting 
    • Begrote kredieten die in 2022 via exploitatie worden verantwoord
    • Vastgestelde begrotingswijzigingen
  • De jaarrekeningcijfers
  • Het voordelige (+) of nadelige (-) resultaat ten opzichte van de begrote bedragen

Baten en lasten

Lasten

Baten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Saldo

Vastgestelde begroting

1.139.704

0

0

0

+ mutaties projecten

0

0

0

0

+ begrotingswijzigingen

188.374

0

331.500

178.500

Begroting t/m december

1.328.078

0

331.500

178.500

- Jaarrekening

1.310.754

0

331.500

178.500

Resultaat doel Schuldpreventie

17.324

0

0

0

Saldo

17.324

Financiële toelichting activiteiten (verschillenanalyse)

De lasten laten een klein voordelig saldo zien van € 17.324 waarmee op dit doel een voordelig resultaat wordt gerealiseerd. Dit voordeel wordt gerealiseerd door een lager vastgestelde subsidie uit 2021.

Deze pagina is gebouwd op 07/17/2023 16:37:08 met de export van 07/17/2023 16:11:27