Domeinen

Sociaal domein

Doel 4.2.1 Kindregelingen

We zorgen dat zoveel mogelijk kinderen uit huishoudens met een laag inkomen participeren

Beschrijving doel (tekst uit Begroting 2022)

Kinderen die opgroeien in een huishouding met een laag inkomen worden gestimuleerd om te participeren in sport, op school of in culturele activiteiten. We richten ons op het versterken van het welzijn en de ontwikkelmogelijkheden van kinderen en jongeren, zodat zij kunnen ontwikkelen en leven, in plaats van vooral overleven. Dit doen we door financiële drempels voor participatie te verlagen en verlengen en intensiveren we waar nodig, onze samenwerking met partners in de stad om kinderparticipatie voor minimahuishoudens te bevorderen. Met partners uit de stad willen we het aanbod voor en de deelname van kinderen uit doelgroep vergroten en gezondheidsrisico's voor kinderen die opgroeien in armoede beperken. Samen met scholen willen we kinderen en hun ouders uit de doelgroep bereiken.  

Toelichting op realisatie doel

In Zwolle wonen 26.300 kinderen, waarvan bijna 2.000 kinderen in een minimahuishouden wonen (7,3%). Dit aandeel vertoont een dalende trend. Ook in 2022 is ingezet op preventie van armoede bij kinderen en op het bereiken van ouders en kinderen uit huishoudens met een laag inkomen. Via communicatie zoals nieuwsbrieven, via social media en bijvoorbeeld artikelen op de gemeente pagina in het huis-aan-huis blad de Swollenaer, vragen we blijvend aandacht voor het onderwerp. In de week van de armoede hebben extra stil gestaan bij kinderarmoede onder meer via social media posts met videobezoek van de wethouder aan het Kindloket. Vanaf 2022 werken we samen met Stichting Jeugdeducatiefonds. Een achttal Zwolse basisscholen krijgt via Jeugdeducatiefonds extra financiële middelen om kinderen die het thuis niet breed hebben gelijke kansen te bieden in het ontwikkelen van hun talenten.
Dankzij een subsidie van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) kon via Jeugdeducatiefonds vanaf oktober 2022 Zwolse scholen 4 maanden lang, ontbijt of lunch aanbieden aan de kinderen op die school. In totaal hebben 9 scholen gebruik gemaakt van deze regeling.

Criteria (tekst uit begroting 2022)

We zorgen dat zoveel mogelijk kinderen uit huishoudens met een laag inkomen participeren, zodanig dat:

  • We voor regelingen voor ouders met kinderen op het voortgezet onderwijs of de eerste twee jaar van het middelbaar beroepsonderwijs een inkomensgrens van 130% van het sociaal minimum hanteren, in plaats van 110%.
  • Zoveel mogelijk kinderen die tot de doelgroep behoren gebruik maken van de inkomensondersteunende maatregelen.

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen

Activiteiten (tekst uit Begroting 2022)

  • We verlenen subsidie aan de GGD om in hun onderzoek bij kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar armoede gerelateerde gezondheidsproblemen te signaleren en hierover te adviseren.
  • We voeren de Kindregeling uit gericht op participatie van kinderen van 4 tot en met 17 jaar door het verstrekken van financiële bijdragen ten behoeve participatie in culturele en schoolactiviteiten. Voor schoolkosten zoals schoolreisjes, gympkleding of bijdrage voor een laptop of een rekenmachine.
  • We verlenen subsidie aan het Jeugdfonds Sport gericht op het participeren van Zwolse kinderen in sportieve activiteiten. Voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen betaalt Jeugdfonds Sport Zwolle de contributie. Daarnaast kan het Jeugdfonds kleding en andere spullen die nodig zijn voor de sport, vergoeden tot een bepaald bedrag.
  • Via Zwolle Armoedevrij! brengen we sinterklaas-, kerst- en vakantieactiviteiten voor kinderen onder de aandacht bij de doelgroep.
  • We attenderen ouders, scholen en maatschappelijke partners op de regelingen voor kinderen.
  • We bieden een badenkaart bij één van de Zwolse zwembaden aan kinderen uit de doelgroep om hun zwemvaardigheid op peil te houden.
  • We bieden maatwerkoplossingen als die nodig zijn om kinderen uit de doelgroep te kunnen laten participeren.

Toelichting realisatie activiteiten

  • Via de JGGD worden aanvragen ingediend gericht op het wegnemen of voorkomen van aan armoede gerelateerde gezondheidsrisico’s en –problemen bij kinderen. Voor 2022 zijn er 130 aanvragen ingediend en 126 toegekend. Er zijn aanvragen gedaan voor fiets/vervoermiddel, kleding/schoeisel of bijvoorbeeld educatief speelgoed. In 2020 en 2021 waren het aantal aanvragen een stuk lager, door de lockdowns waren er minder contactmomenten en interventies. Het aantal aanvragen ligt nu op vergelijkbaar niveau van voor de pandemie.
  • In 2022 hebben we van 848 ouders/voogden een of meerdere aanvragen voor de Kindregeling ontvangen. De aanvragen waren voor in totaal 1482 kinderen. Ten opzicht van het jaar 2021 is het aantal aanvragen gestegen. In 2021 zijn er door 704 ouders/verzorgers aanvragen gedaan.
  • Via het Jeugdfonds Sport Zwolle konden in het jaar 2022 571 kinderen sporten. Het bereik groeit, in het jaar 2021 sporten 526 kinderen via Jeugdfonds Sport en in het jaar 2022 waren het 490 kinderen. De meeste kinderen kiezen voor voetbal (252). Andere kinderen kiezen bijvoorbeeld voor turnen of kickboksen of basketbal.  
  • Ook in 2022 zijn de stagiaires Social Work van Travers Welzijn voorzien van een korte presentatie over armoedesignalering. Indien organisaties en scholen interesse hebben in een voorlichting dan verzorgen we presentaties over impact van armoede en het herkennen van signalen.
  • Ervaringswerker en Adviseur Inkomensondersteuning onderhouden periodiek contacten met Zwolse scholen. Het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en de Sociale Wijkteams worden gefaciliteerd met halfjaarlijkse informatie over minimavoorzieningen en initiatieven voor kinderen en jongeren.

Financieel overzicht doel

In onderstaand overzicht wordt op doelniveau de volgende informatie gepresenteerd:

  • De totaalbedragen die door de raad beschikbaar zijn gesteld voor 2022, opgedeeld naar:
    • Vastgestelde begroting 
    • Begrote kredieten die in 2022 via exploitatie worden verantwoord
    • Vastgestelde begrotingswijzigingen
  • De jaarrekeningcijfers
  • Het voordelige (+) of nadelige (-) resultaat ten opzichte van de begrote bedragen

Baten en lasten

Lasten

Baten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Saldo

Vastgestelde begroting

1.342.529

0

0

0

+ mutaties projecten

0

0

0

0

+ begrotingswijzigingen

-195.536

0

0

0

Begroting t/m december

1.146.993

0

0

0

- Jaarrekening

1.122.448

0

0

0

Resultaat doel Kindregelingen

24.545

0

0

0

Saldo

24.545

Financiële toelichting activiteiten (verschillenanalyse)

De lasten laten een voordelig saldo zien van € 24.545. Dit wordt veroorzaakt door:

  • Lagere lasten van € 24.545 op de kindregeling. De kindregeling is er voor ouders met een laag inkomen. Er kan een bijdrage worden ontvangen voor schoolkosten en kunst en cultuur. In de praktijk vinden ouders de verantwoording van de ontvangen kosten lastig waardoor er minder beroep op wordt gedaan dan verwacht. M.i.v. 2023 wordt dit eenvoudiger gemaakt.
Deze pagina is gebouwd op 07/17/2023 16:37:08 met de export van 07/17/2023 16:11:27