Domeinen

Sociaal domein

Doel 1.1.1 Sociaal kapitaal

We versterken de inzet van competenties en sociale kapitaal van veerkrachtige inwoners

Beschrijving doel (tekst uit Begroting 2022)

De motivatie van Zwollenaren om zich vrijwillig in te zetten voor de stad en haar inwoners is groot. Zwolle scoort momenteel het best als het gaat om vergelijkbare gemeenten in Nederland. Veel Zwollenaren zetten zich in als vrijwilliger bij één van de vele verenigingen, activiteiten en evenementen in de buurt en de stad. De meeste Zwollenaren zijn dan ook in staat op eigen kracht of met hulp van eigen sociale netwerken en verbanden mee te doen in de samenleving en zijn maatschappelijk zelfredzaam.
Toch lukt dit helaas niet iedereen op eigen kracht. Voor hen is het belangrijk dat anderen oog hebben voor hun situatie en samen met hen deze situatie willen verbeteren. Zwollenaren zetten zich dan ook vrijwillig in om anderen (kwetsbaren in de samenleving zoals ouderen, mensen met een beperking, mensen in de maatschappelijke opvang etc.) te helpen. Andere reden voor die prima landelijke score is de essentiële professionele stedelijke ondersteuning, waarbij gezorgd wordt voor veilige, duurzame matches.  

Het investeren in vrijwilligerswerk door trainingen, samen kijken naar wat wel kan, Samen Zwolle, aandacht voor de eigen competenties en kracht van de potentiële vrijwilliger et cetera draagt hieraan bij. Om de vele preventieve initiatieven met een verhoogde inzet van vrijwilligers te laten slagen, is er een toenemende vraag naar begeleiding en ondersteuning van vrijwilligers met kennis van de doelgroep. Daarbij is een samenhangende coördinatie vanuit de verschillende organisaties die stedelijke ondersteuning bieden belangrijk.

Toelichting op realisatie doel

Er is in 2022 op verschillende manieren ingezet op de ondersteuning en waardering van de vrijwilliger.  Daarmee voelt de vrijwilliger zich gezien en gesteund. Deze initiatieven versterken het behoud van de hoge inzet van de vrijwilligers in Zwolle.
De samenwerking tussen de vrijwillige organisaties is aanwezig. Er is ook verbinding tussen deze organisaties en andere (zorg) instellingen. Verbindingen tussen de formele en informele zorg heeft aandacht van de betrokken organisaties. Dit is vooral een lange termijn doel dat vanuit een groter perspectief, van zware naar lichte zorg, moet gaan plaatsvinden.

Criteria (tekst uit begroting 2022)

We versterken de inzet van competenties en de kracht van veerkrachtige inwoners, zodanig dat:

  • De sociale samenhang, leefbaarheid en de veiligheid in de wijken groter wordt.
  • Eenieder die zich vrijwillig of als mantelzorger inzet voor een ander, de buurt of wijk zich gezien en gesteund voelt.
  • Meer verbinding en samenwerking ontstaat tussen vrijwilligers(organisaties), sociale wijkteams en zorginstellingen.

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen
Dorrit de Jong

Activiteiten (tekst uit Begroting 2022)

  • We organiseren vanuit spoor 1 gesprekken met onze (subsidie)partners in de stad over het versterken van de sociale basis door het aanscherpen van de inzet en activiteiten op basis van collegeprioriteiten en opgaves die in een stadsdeel of voor een specifieke groep inwoners spelen. Dit doen we vanuit een gezamenlijk gevoeld eigenaarschap met sociaal wijkteam, het wijkmanagement, partners en inwoners
  • We versterken professionele vrijwilligersondersteuning op het gebied van coördinatie, werving, bemiddeling, begeleiding en scholing van alle (potentiële) vrijwilligers (onder andere Zwolle Doet, Stichting Present, Hart voor Zwolle).
  • We subsidiëren Samen Zwolle, het digitale platform van ruim 30 samenwerkende organisaties waar de Zwollenaar en ook de professional alles kunnen vinden wat in de stad en wijk te doen is. Van vrijwilligerswerk tot interessante activiteiten in de buurt of wijk. Maar ook hulpvragen van andere Zwollenaren, organisaties en verenigingen.
  • Wij subsidiëren WIJZ voor activiteiten die het welzijn van ouderen verbetert en vrijwilligers ondersteunt die een aanbod aan activiteiten voor ouderen organiseren. Daarnaast worden op basis van de vraag van ouderen nieuwe initiatieven gestimuleerd.
  • Als onderdeel van de Begroting 2022 wordt ter uitvoering van dit doel geïnvesteerd in de sociale basis, via spoor 1 van de Hervormingsagenda. Het programma loopt t/m 2023 om samen met de stad invulling te geven aan de beoogde inhoudelijke bewegingen. In 2022 gaan we verder met de ontwikkeling van de monitoring en zoeken we naar nieuwe manieren om specifiek de effecten van de Hervormingsagenda te toetsen. We zetten een aantal investeringen in de sociale basis voort en gaan in 2022 de kaders en samenhang van de activiteiten opnieuw bekijken om de ingezette beweging van de Hervormingsagenda te versterken.

Toelichting realisatie activiteiten

In 2022 zijn verschillende gesprekken gevoerd met partners en inwoners uit de stad met als doel om de sociale basis te versterken. Ook in het kader van het ontwikkelen van het nieuwe vrijwilligers-en mantelzorgbeleid is er actieve betrokkenheid van partners en inwoners.
De partners die de professionele vrijwilligersondersteuning bieden hebben een sterk netwerk van waaruit ze nieuwe ontwikkelingen bespreken. SamenZwolle heeft een grote verbindende rol en springt in op ontwikkelingen waar sturing en coördinatie op nodig is. Dit was o.a. goed zichtbaar bij de komst van de Oekraïners.
Daarnaast is er in 2022 aandacht geweest voor het meer zicht krijgen op trends en ontwikkelingen. Voor de sociale basis zijn deze in kaart gebracht en stelt ons daardoor meer in staat om op lange termijn beleid te maken en te weten waar monitoring op moet plaatsvinden.

Financieel overzicht doel

In onderstaand overzicht wordt op doelniveau de volgende informatie gepresenteerd:

  • De totaalbedragen die door de raad beschikbaar zijn gesteld voor 2022, opgedeeld naar:
    • Vastgestelde begroting 
    • Begrote kredieten die in 2022 via exploitatie worden verantwoord
    • Vastgestelde begrotingswijzigingen
  • De jaarrekeningcijfers
  • Het voordelige (+) of nadelige (-) resultaat ten opzichte van de begrote bedragen

Baten en lasten

Lasten

Baten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Saldo

Vastgestelde begroting

375.967

0

0

0

+ mutaties projecten

0

0

0

0

+ begrotingswijzigingen

300.838

0

0

300.000

Begroting t/m december

676.805

0

0

300.000

- Jaarrekening

676.409

0

0

300.000

Resultaat doel Sociaal kapitaal

396

0

0

0

Saldo

396

Financiële toelichting activiteiten (verschillenanalyse)

Deze pagina is gebouwd op 07/17/2023 16:37:08 met de export van 07/17/2023 16:11:27